Project omschrijving

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
DutchEnglishGerman
Dutch English German
     
FAQ items aan het laden...

Comtoises

Hybride comtoise (1830)

Een zeldzame comtoise. Het kettinguurwerk heeft een gangduur van 30 dagen. Het gaand werk en slagwerk zijn achter elkaar geplaatst in plaats van naast elkaar, de klok heeft slagrad in plaats van zaagslagwerk. Deze zeldzame comtoise wordt beschreven op bladzijde 350 van het boek ‘Comtoise Uhren’ van Bergmann.

De diameter van de wijzerplaat (lunet meegerekend) is 28 cm

Micro Comtoise periode 1850

Zeldzame Micro Comtoise van rond 1850.  Dit is de kleinste comtoise die ooit is gemaakt. De diameter van de wijzerplaat is 11,5cm en het uurwerk meet slechts 8x8cm. Klokje is in hele mooie staat, heeft slagwerk en wekkerwerk. Wijzerplaat gesigneerd: Bailly-Maitre a Morez Jura. Plaats en departement waar deze klokjes werden gemaakt.

Franse Comtoise Regulateur

Zeldzame Comtoise die is gemaakt rond 1850. De klok loopt twee maanden en heeft een speciale uitvoering van de ankergang.

De lengte van de klok is 130cm; de doorsnede is 30cm.

Comtoise met twee bellen

Bijzondere comtoise gemaakt rond 1830. De klok heeft kwartierslag en slaat op twee bellen. De comtoise is in een prachtige staat.

Comtoise Regulateur Electrique

Dit was de klok voor de klokkenmaker zelf in het midden van de 19e eeuw. Dit is een precisieklok. De klok heeft de dure, maar erg nauwkeurige schaargang. Dit gangsysteem geeft de secondeslinger een geringe uitslag wat de nauwkeurigheid weer ten goede komt. Deze klok is helemaal uniek omdat hij ingericht is om door een elektrisch gewicht automatisch te worden opgewonden.

Mooie emaille wijzerplaat, gesigneerd: “Paul Garnier, Electrique, Paris”. Ook het gewicht is gesigneerd “Paul Garnier”.

Deze klok heeft een centrale secondewijzer en heel bijzonder voor een comtoise regulateur, een datumwijzer. De diameter van de lunette is 30cm.

Diverse Comtoises

Wij hebben altijd een collectie Franse comtoises uit de laat 19e eeuw. Momenteel ook een maandloper met vouwslinger. Informeer gerust naar de mogelijkheden

Mini comtoise periode 1840

Zeer zeldzame minicomtoise in een uitvoering zonder slagwerk. Afmetingen van het kastje: 20,5x14x13cm (hxbxd) en een diameter van de messing lunette van 15cm. Het uurwerk is uitgevoerd met een speciale (vroege) ankergang. Lange draadjes slinger met loden gewichtje. Slingerophanging aan de achterkant.

Dit mooie kleine klokje is gesigneerd op de wijzerplaat: “Aubert a Brest”. Brest is een belangrijke Franse havenstad in het uiterste westen van Bretagne. Aubert staat vermeld in de Dictionnaire des horlogers Francais.

In Boek 4 van “Comtoise Uhren” van Siegfried Bergmann wordt over deze comtoise gezegd: “Sehr seltene Comtoise Uhr in Einfachsführung, die ausschliesslich der Zeitanzeige dient”.

Comtoise met veeropwinding

Een hele mooie strakke comtoise uit +  1870. Omdat deze comtoise veeropwinding heeft is het een hele sobere en strakke klok. Zeer geschikt voor in een modern interieur. De klok loopt 8 dagen op 1 veeropwinding. Zoals gebruikelijk de hele uren voluit op een klein belletje en na 2 minuten nog een keer. De halve uren 1 keer.

De diameter van de wijzerplaat is 27cm

Comtoise met Cartouche wijzerplaat

Vroege comtoise uit de periode Louis XV (+ 1760). Voor 1760 was men nog niet goed in staat om wijzerplaten in zijn geheel van email te voorzien. Dat proces hadden ze nog niet voldoende onder de knie. Daarom was het voor die tijd gebruikelijk om elk cijfer van een eigen email plaatje te voorzien. In het Frans heet zo’n plaatje een Cartouche.
Een mooi gegoten sierstuk met o.a. een kopje van Louis XIV en een nog naar voren kijkende haan.

Het uurwerk slaat op het hele uur voluit en slaat 1 keer op het halve uur dmv dwangslag. De lange draadjes-slinger is voorzien van een loden klootje als slingergewicht.

Het uurwerk is na restauratie weer van uitstekende kwaliteit en in originele staat