Project omschrijving

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
DutchEnglishGerman
Dutch English German
     
FAQ items aan het laden...

Comtoises

Franse Comtoise Regulateur

Zeldzame Comtoise die is gemaakt rond 1850. De klok loopt twee maanden en heeft een speciale uitvoering van de ankergang.

De lengte van de klok is 130cm; de doorsnede is 30cm.

Comtoise met twee bellen

Bijzondere comtoise gemaakt rond 1830. De klok heeft kwartierslag en slaat op twee bellen. De comtoise is in een prachtige staat.

Comtoise Regulateur Electrique

Dit was de klok voor de klokkenmaker zelf in het midden van de 19e eeuw. Dit is een precisieklok. De klok heeft de dure, maar erg nauwkeurige schaargang. Dit gangsysteem geeft de secondeslinger een geringe uitslag wat de nauwkeurigheid weer ten goede komt. Deze klok is helemaal uniek omdat hij ingericht is om door een elektrisch gewicht automatisch te worden opgewonden.

Mooie emaille wijzerplaat, gesigneerd: “Paul Garnier, Electrique, Paris”. Ook het gewicht is gesigneerd “Paul Garnier”.

Deze klok heeft een centrale secondewijzer en heel bijzonder voor een comtoise regulateur, een datumwijzer. De diameter van de lunette is 30cm.

Diverse Comtoises

Wij hebben altijd een collectie Franse comtoises uit de laat 19e eeuw. Momenteel ook een maandloper met vouwslinger. Informeer gerust naar de mogelijkheden

Haancomtoise

Mooie Haancomtoise uit eind 18e eeuw. De schotelwijzer is in een mooie staat.

De wijzerplaat is gesigneerd: P. Mouillard – à St. Laurent

De klok is in een bijzonder goede staat. Het uurwerk is volledig schoongemaakt en in orde gebracht. Kan weer jaren mee. Een comtoise slaat voluit op de hele uren (met een repetitie na 2 minuten) en 1 keer op het halve uur.

Mayet comtoise

Prachtige Comtoise uit begin 1700. Deze vroege Comtoise heeft uiteraard maar één wijzer en één messing cijferring. Verder heeft de klok een wekkerfunctie en is op de shutters gesigneerd: P.F. Mayet a Morbier.

De klok is 21cm breed en 25cm hoog en is in een uitstekende staat.

Comtoise met fret

Mooie vroege (1760) Comtoise met fret. Typerend voor die periode is de mooie schotelvormige wijzerplaat.
Het uurwerk slaat op het hele uur voluit en slaat 1 keer op het halve. De lange draadjes-slinger is voorzien van een loden klootje als slingergewicht. De klok loopt een week.
Afmetingen: 22cmx23cm

Slingercomtoise +/- 1840

— Verkocht — Mooie en zeldzame Slingercomtoise, ook wel Raamcomtoise genoemd. Deze klok hing vroeger bij een klokkenmaker of juwelier voor de ramen, zodat de mensen zowel buiten als binnen konden zien hoe laat het was. Slinger en klok zijn één geheel. De klok heeft aan beide kanten een wijzerplaat, waarvan er één ook een secondewijzer heeft. De Fransen noemen deze klok een horloge à double face. De wijzerplaat inclusief lunette heeft een diameter van 35 cm. De emaillen wijzerplaat is gesigneerd: Jeunet a Ancy.

De klok loopt acht dagen en heeft geen slagwerk

Mini Comtoise periode 1840

Mooie minicomtoise uit het 2e kwart van de 19e eeuw. Deze kleine comtoise heeft een diameter van slechts 18cm. Het heeft een volwaardig 8-daags comtoise uurwerk, dus inclusief slagwerk. Zeer bijzonder is het feit dat je deze klok opwind door aan twee kettingen de gewichten omhoog te trekken. Gebruikelijk bij een comtoise is dat de gewichten middels een sleutel worden opgedraaid. Hiertoe zitten er dan 2 opwindgaten in de wijzerplaat. Bij deze mini comtoise zitten die gaten er dus niet.

In het standaard werk “Die Geschichte der Comtoise Uhren” van Bernd Deckert staat op blz 155 over dit klokje geschreven: “Kettenzug ist bei Comtoise Uhren extrem ungewöhnlich. Diese Uhr wurde entweder auf Bestellung für einen uns unbekannten Zweck gefertigt oder war ein Experiment eines Herstellers von Comtoise Uhren”.

Dit type comtoise is zeldzaam. Er zijn er maar weinig van gemaakt. De wijzerplaat is gesigneerd: “L & L” Dat staat voor Lamy & lacroix. Deze firma staat vermeld in de Dictionaire des horloges Francais en was gevestigd in Morez (Jura).

Mini comtoise periode 1840

Zeer zeldzame minicomtoise in een uitvoering zonder slagwerk. Afmetingen van het kastje: 20,5x14x13cm (hxbxd) en een diameter van de messing lunette van 15cm. Het uurwerk is uitgevoerd met een speciale (vroege) ankergang. Lange draadjes slinger met loden gewichtje. Slingerophanging aan de achterkant.

Dit mooie kleine klokje is gesigneerd op de wijzerplaat: “Aubert a Brest”. Brest is een belangrijke Franse havenstad in het uiterste westen van Bretagne. Aubert staat vermeld in de Dictionnaire des horlogers Francais.

In Boek 4 van “Comtoise Uhren” van Siegfried Bergmann wordt over deze comtoise gezegd: “Sehr seltene Comtoise Uhr in Einfachsführung, die ausschliesslich der Zeitanzeige dient”.

Comtoise met veeropwinding

Een hele mooie strakke comtoise uit +  1870. Omdat deze comtoise veeropwinding heeft is het een hele sobere en strakke klok. Zeer geschikt voor in een modern interieur. De klok loopt 8 dagen op 1 veeropwinding. Zoals gebruikelijk de hele uren voluit op een klein belletje en na 2 minuten nog een keer. De halve uren 1 keer.

De diameter van de wijzerplaat is 27cm

Comtoise met Cartouche wijzerplaat

Vroege comtoise uit de periode Louis XV (+ 1760). Voor 1760 was men nog niet goed in staat om wijzerplaten in zijn geheel van email te voorzien. Dat proces hadden ze nog niet voldoende onder de knie. Daarom was het voor die tijd gebruikelijk om elk cijfer van een eigen email plaatje te voorzien. In het Frans heet zo’n plaatje een Cartouche.
Een mooi gegoten sierstuk met o.a. een kopje van Louis XIV en een nog naar voren kijkende haan.

Het uurwerk slaat op het hele uur voluit en slaat 1 keer op het halve uur dmv dwangslag. De lange draadjes-slinger is voorzien van een loden klootje als slingergewicht.

Het uurwerk is na restauratie weer van uitstekende kwaliteit en in originele staat