Project omschrijving

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
DutchEnglishGerman
Dutch English German
     
FAQ items aan het laden...

Overige Klokken

Atmos Klok

Een prachtige Atmos klok, is in een goede staat. Deze klok is een mechanische tafelklok met een torsieslinger die zonder toegevoegde energie eeuwig loopt. Energie wordt opgewekt door middel van temperatuur- en drukverschillen in de omgeving. De klok komt uit de jaren 70/80.

De Atmos is uitgevonden door Reutter in de jaren 20. Halverwege de dertiger jaren is het patent verkocht aan Jaeger-LeCoultre (dit staat gesigneerd op de wijzerplaat)

Afmetingen: 23 cm hoog, 16 cm diep, en 21 cm breedte

Flickflak Klokje

Een modern klokje die de tijd digitaal aangeeft doormiddel van lamellen. Quartz uurwerk. In zwart of wit.

Afmetingen: B:20 cm, H: 17 cm, D:10 cm

Kogelklok

-Verkocht-

Zeer bijzondere kogelklok in glazen vitrine. Het kogeltje loopt bij juiste afstelling precies in 30 seconden van de ene naar de andere kant. Een volledige slingerbeweging duurt dus 60 seconden. De rechterwijzerplaat geeft de 30 seconden cyclus aan, de middelste geeft de minuten en de linker geeft de uren aan. De klok is van messing en verzilverd.

Afmetingen: met vitrine en voet. B: 42 cm, H:52 cm, D: 40 cm

Astronomische klok

–Verkocht– Van deze klok zijn er 3 gemaakt. De meest uitgebreide versie staat in het Planetarium. Dit is 1 van de 2 prototypes. Naast maan, datum en tijdaanduiding heeft dit uurwerk ook een aanduiding voor de stand van de maan, zon en sterren.

Deze 3 klokken zijn gemaakt door Willy Kampinga in opdracht van machinefabriek Veenstra-Glazeborg uit Windschoten. Na faillissement van dit bedrijf is de uitgebreide versie voor 51.000 euro geveild bij bva-auctions. Die klok is daarna weer in bruikleen gegeven aan het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker.

Het uurwerk is voorzien van temperatuur compensatie, gangreserve en het gewicht wordt automatisch opgehesen.

Projectie klokje

Een bijzonder Engels klokje uit de periode rond 1910. Deze projecteert de klok op het plafond. Dit gaat via een lampje die loopt op batterij. Het voetstuk is gemaakt van notenhout.

Afmetingen H: 20 cm, D: 15,5 cm, B: 12,5 cm

Kogelklok

-Verkocht- Zeer bijzondere kogelklok. Het kogeltje loopt bij juiste afstelling precies in 12 seconden van de ene naar de andere kant. Een volledige slingerbeweging duurt dus 24 seconden. De rechterwijzerplaat geeft de 12 seconden cyclus aan, de middelste geeft de minuten en de linker geeft de uren aan.

Afmetingen: 21x18x27cm (lxbxh) afmetingen zonder vitrine

Video kogelklok

Koekoeksklok (3 gewichten & muziekdoos)

Een prachtige koekoeksklok in een goede staat. Uit eind 19e eeuw. De klok heeft 3 gewichten. Heeft een koekoek speeldoos en gong die slaat op het hele en halve uur.

Afmetingen : Hoog: 58 cm, Breedte: 45 cm, Diepte: 27 cm

Schaar klok

-Verkocht- Unieke schaarklok uit de 20e eeuw met stolp. De klok heeft 2 tegen elkaar in bewegende slingers. Deze klok heeft geen slagwerk.

Afmetingen incl. stolp: Hoog: 52 cm, Breedte: 31 cm, Diepte: 22 cm

Skelet klok

Een mooie skelet klok uit de 2e helft van de 20e eeuw. De klok is voorzien van een snek uurwerk. De klok heeft daarnaast nog een maan aanduiding en een seconden wijzer. De cijferring van de skelet klok is verzilverd.

Afmetingen incl. stolp: Hoog: 53 cm, Breedte: 37 cm, Diepte: 23 cm

Jockele Uhr 19e eeuw 8,5x14cm

Mooie klein 19e eeuws Jockele Uhr. Zuid Duits, met porseleine wijzerplaatje. Afmetingen: 8,5x14cm

Jaeger-LeCoultre Atmos zwarte marina

Jaeger-LeCoultre Atmos zwarte marina met oriëntaalse voorstelling. De klok die je nooit hoeft op te winden. De klok die zijn energie haalt uit miniscule themperatuur en luchtdrukverschillen. De klok weegt in totaal 4045 gram. De klok is in goede staat. Aan de linker en rechterkant van de klok zit het ”weer” een beetje in de voorstelling. Zie de foto’s voor een goede impressie

Klokkenmannetje met bewegende ogen

-Verkocht – Klokkenmannetje van beschilderd metaal. Deze is van de jaren ’50. Wat deze bijzonder maakt is dat de oogjes mee bewegen. (zie voor een impressie het filmpje onderaan).

Hoogte: 40 cm.

Zweedse Cartelklok

Mooie grote Zweedse cartelklok (Lengte 70cm, diameter wijzerplaat 22cm) uit het begin van de vorige eeuw. Houten beschilderde kast. Wijzerplaat gesigneerd: Union Stjärnsund. 8-daags uurwerk met slagwerk op belletje.

Frans torenuurwerk van eind 19e eeuw

Schitterend 19e eeuws torenuurwerk. Dit torenuurwerk staat op een hoge bok en is daardoor instaat om m.b.v. diverse katrollen ongeveer 12 uur te lopen op 1 opwinding. Het torenuurwerk heeft mooie messing gewichten. Het gaande werk heeft pennengang en is voorzien van reservegang voor tijdens het opwinden. Het uurwerk heeft ook zaagslagwerk en slaat de hele en halve uren op, een boven het uurwerk geplaatste, bronzen bel met hamer. Dit monumentale uurwerk is een prachtige aanwinst voor bv: de ontvangst hal van uw bedrijf, in een restaurant of ruime woonkamer.

Het slagwerk kan eenvoudig uitgezet worden.

Afmetingen zijn:
Hoogte (zonder bel) 185cm
Hoogte (inclusief bel) 238cm
Breedte: 68cm
Diepte: 58cm

Art Deco wandklok bayard

Mooie jaren 20-30 wandklok van het bekende FRanse merk Bayard. De kast is gemaakt van bakeliet. De doorsnede van de klok is 28cm. De wijzerplaat is verzilverd, de lunette is van zwaar messing. Het klokje loopt 8 dagen en slaat niet.

Gucci reisklokje

Bijzonder exclusief reisklokje met wekkerwerk van het bekende modemerk Gucci in de vorm van een damestasje. Het klokje is van hoge kwaliteit en is beschikbaar inclusief de originele Gucci doos en overdoos. Afmetingen: 19x19cm.

Gemaakt van leer en gepolijst rvs.

Collectie antieke zonnewijzers

In het Huygens Huys vindt u een prachtige collectie bodemvondsten van oude tot zeer oude zonnewijzers. Erg zeldzaam.

De eerste foto is van een loden zonnewijzer,  gevonden op een terp bij Oosterwolde (Gelderland). Gedateerd 1556. Doorsnede 11cm.

De tweede foto is een koperen zakzonnewijzertje. Dit betreft een vroeg zonnewijzertje uit het begin van de 17e eeuw en is gevonden in de bodem van een terp bij Oosterwolde (Gelderland). Doorsnede 4cm

De derde foto is van een bronze, octagonale zonnewijzer uit de 19e eeuw. Gevonden eind jaren ’60 tijdens het uitbaggeren van het riviertje de Rotte bij Rotterdam. Opschrift: “gaat met de tijd mee”.  Doorsnede 9cm.

De vierde foto is van een leistenen zonnewijzer uit de 14e eeuw. Het gat in het midden werd gebruikt om een stokje in te zetten. Het gaat om een eenvoudige gegrafeerde zonnewijzer die gevonden is in de buurt van het voormalige kasteel de Dikke Tinne in Hattem. Doorsnede 17cm

Schwarzwalder klok

Dit is een hele mooie uitvoering van een schwarzwalder klok, gemaakt rond 1840. Mooie bol glas voor de beschilderde wijzerplaat. Slagwerk op hele en halve uren op een gong. Zeer bijzonder zijn de originele houten gewichten met loden vulling. Erg zeldzaam.

Doorsnede van de wijzerplaat inncl. lunette: 30cm

Weense schilderijklok (Rahmen Uhr) periode 1820

Schilderijklok uit Wenen uit het begin van de 19e eeuw. Mooie authentieke klok met gesigneerde, emaille wijzerplaat: “Wenzel Schmann in Wien”. Klok loopt 3 dagen en heeft geen slagwerk. Afmetingen: 44 x 55 cm en de diameter van we wijzerplaat is 19cm.

Zwitserse console klok, empire

Dit is echt een one of a kind. Wat een bijzondere klok uit de periode rond 1810. De kast is prachtig wortelnoten gefineerd, net als de massief houten console waar de klok op staat. De emaille wijzerplaat heeft een lichte schotelvorm en is voorzien van zgnd Brequet wijzers. De klok is in totaal 75cm hoog en de doorsnede van de lunette is 40cm.

Het uurwerk is typisch Zwitsers, voorzien van kwartierslag en spillegang. Werkelijk een blikvanger.

Schwarzwalder klokje

Mooie Scwarzwalder klokje uit het midden van de 19e eeuw. Het klokje heeft een mooie, deels bewerkte houten rand en een achter glas beschilderde wijzerplaat.

De klok heeft slagwerk op een gong en loopt 1 dag.

Oeil de boeuf

Dit is een mooie vroege oeil de boeuf (frans voor koeienoog). Een  kleine hangklok met een mooie sierlijke lunette rondom de emaille wijzerplaat. De klok is uit de periode 2e kwart 19e eeuw.

Het kastje is van metaal en is donker rood beschilderd  Alles in originele staat. De klok loopt een week en slaat de uren en de halve uren op klein belletje.