Project omschrijving

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
DutchEnglishGerman
Dutch English German
     
FAQ items aan het laden...

Stoel- & Staartklokken

Micro Stoelschippertje (periode begin vorige eeuw)

Dit is een zeer zeldzame uitvoering van een stoelschippertje. Een Fries stoelschippertje is een kleine uitvoering van een Friese stoelklok. Omdat zo’n klokje een vaste slinger heeft bleef hij aan boord van een binnenschip doorlopen ondanks de bewegingen van het schip. Met een gewone slinger zou de klok onmiddellijk gaan stilstaan. Omdat er in de roef van het schip maar weinig ruimte was werd het ook een kleine uitvoering van de gewone stoelklok. Dit is wel een hele kleine uitvoering. Gemaakt aan het begin van de vorige eeuw. Het uurwerkje meet 5x5x5cm en de hoogte van het klokje is slechts 22cm. Dit klokje is in mooie staat en loopt prima.

Staartklok met scheepjes mechaniek (periode 1830)

—Verkocht— Mooie Friese staartklok met scheepjesmechaniek uit de periode rond 1830. Dit type klok met een rijk versierde dubbele kap werd ook wel een Groninger genoemd. Rijke boeren op de Groninger kleigronden kochten een luxere en dus duurdere uitvoering van een gewone Friese staartklok. Om die reden werd hij ook wel een Burgemeestersklok genoemd. De scheepjes bewegen met het heen en weer gaan van de slinger. De klok is in goede staat en slaat op de hele uren voluit en op de halve uren 1x. Totale lengte (exclusief lindehouten beelden) 140cm.

Stoelklok 18e eeuw

Mooie 18e eeuws Friese Stoelklok. Klok is in goede originele staat. Loopt uitstekend.

Oost NL staartklokje Schooltink

Zeer zeldzaam oost Nederlands staartklokje  gesigneerd op de wijzerplaat: Joseph Schooltink Steenderen 1798. In het boek “Wijzers uit het Oosten” worden een stoel- en een stoofklok beschreven van Schooltink.

Dit bijzondere klokje is gemaakt van gepolychromeerd grenen hout. Het heeft een platine uurwerkje met passeerslag op een bel op elk kwartier. Verder heeft het ook wekkerwerk. Het klokje heeft een lengte van 102cm (zonder de siertolletjes op de kap).

Friese Staartklok

Wij hebben altijd meerdere Friese staartklokken op voorraad. Momenteel ook 1 met scheepjesmechaniek.

«.

Friese Staartklok regulateur

–Verkocht– De kans is groot dat u zo’n klok nog nooit hebt gezien. Dit is een zgnd Friese Staartklok regulateur. Tegen het einde van de 19e eeuw konden de friese klokkenmakers niet meer concurreren tegen de Duitse regulateurs. Deze werden grootschalig gemaakt in een fabriek. Ze kostten de helft van een friese staartklok en ze liepen een week ! Bijna alle friese klokkenmakers legden het loodje. Er waren er maar een paar die het hebben geprobeerd ook een regulateur te maken. Met name in Joure.

Deze klok is het fraaie resultaat. Een buitengewoon chique klok. Zeer zeldzaam in zijn soort. De klok heeft het uurwerk van een kantoortje en slaat dan ook op de hele en halve uren. Zelfs het glas in de schuif is nog origineel.

Door de signatuur aan de achterkant van de wijzerplaat is deze klok toe te schrijven aan Durk Brouwer uit Drachten.

Schippertje

Een heel mooi klein schippertje uit 1850. (64cm)  Een schippertje is de kleinste uitvoering van een Friese staartklok en is geschikt om aan boord van een schip dienst te doen. Om te voorkomen dat de klok steeds stil staat door het bewegen van het schip heeft een schippertje een hele korte slinger. Tot 1860 hadden deze klokken beschilderde hoekstukken op de wijzerplaat (bij deze zijn dat florale motieven). Daarna werden dat geperst koperen hoekstukken (bijvoorbeeld de 4 jaargetijden)

De originele beschildering is van Rienk Piers Lusthof uit de Midstraat in Joure. Zoals het eigenlijk hoort bij een schippertje vertoont de beschildering een scheepvaart tafereeltje. Als kapversiering heeft dit klokje mooie vergulde houten knopjes.