Schrijf je in voor de nieuwsbrief
DutchEnglishGerman
Dutch English German
     
FAQ items aan het laden...

Nieuws

Huygens Huys voegt een aantal topstukken van verzamelaar toe aan de collectie

Het Huygens Huys heeft de afgelopen maand een groot aantal topstukken aan de collectie kunnen toevoegen. Het gaat daarbij onder andere om een Engels lantaarnklok uit 1645 met een originele balans. Deze klok is gesigneerd op de wijzerplaat: John Pennock. Verder twee rijtuighorloges waarvan 1 met quarter repeat en 1 met minute repeat en een hele bijzonder 18e eeuwse tafelklok met zeldzame tijdaanduiding, gesigneerd: J. Trauer Würzburg. Tevens een miniatuur stoelschippertje van rond 1900, een  18e eeuwse Engels tafelklok, een Jockele Uhr en een 18e eeuws zakhorloge met molen mechaniek. Binnenkort allemaal te vinden op onze website en natuurlijk te bewonderen in de winkel.

Fietsen langs hoeves en akkers in de kolonie incl. lunch

Stap op de fiets en rijd de 18 km lange fietsroute langs verschillende karakteristieke koloniehoeves. Elk met een eigen historie en inmiddels uitgegroeid tot moderne agrarische bedrijven.
Maak onderweg kennis met boekweit dat op verschillende akkertjes is ingezaaid of groeit en stap even af bij de verschillende monumenten die het gebied rijk is. Een heerlijke tocht door de Vrije Koloniën van Weldadigheid.
Sinds kort groeit er weer boekweit op de gronden van de Maatschappij van Weldadigheid. En dat is niet voor niets! Ruim 200 jaar geleden werd in Frederiksoord de eerste Proefkolonie gesticht en was de landbouw een belangrijk onderdeel van het maatschappelijk experiment.
Kenmerkend was de akkerstructuur die als een lappendeken zichtbaar was. Al gauw werd duidelijk dat de woeste zandgronden in Drenthe niet erg vruchtbaar waren. Het zaaien van boekweit gaf uitkomst. Om de structuur van destijds terug te brengen en te zorgen voor een aantrekkelijk landschap met een levendige biodiversiteit groeit het ‘groote’ vergeten gewas opnieuw in de Vrije Koloniën van Weldadigheid.
Zie voor prijzen en de overige mogelijkheden arrangementen

De Rolls Royce Mascotte vereniging bezoekt het Huygens Huys

FREDERIKSOORD – Het Huygens Huys ontving afgelopen zondag 19 mei, de Rolls Royce Mascotte vereniging. Het weer was prachtig en ruim 25 old timer Rolls Royces zorgden voor een uniek schouwspel in Frederiksoord. De gasten werden ontvangen met koffie en eigen gemaakt gebak. Daarna werden er o.l.v. gids Bob Veldman een aantal rondleidingen verzorgd met de Elektrische Kolonie Express.

Huygens Huys en de schone kunsten

FREDERIKSOORD – Het Huygens Huys  biedt niet alleen een unieke collectie exclusieve klokken, horloges en barometers maar heeft ook continu exposities van diverse kunstenaars. In samenwerking met Beeldentuin en Galerie ‘Expositie Beeldschoon’ is een Beeldschoon  & Weldadig Kunstrondje uitgezet in de prachtige omgeving van de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Langs deze route vindt u bij vele Weldadige Oorden prachtige buiten kunst van o.a. Gerrit van Emous en Hans van Uden. Kijk voor meer informatie op www.expositie-beeldschoon.nl of op www.weldadigoord.nl In het Huygens Huys vindt u bijzondere kunstwerken van o.a. Zsuzsanne Györgyövics, Johan de Vries en Albert Heijdens.

EXPOSITIE KOEIENSCHILDER BERT BIJL – In het Huygens Huys vindt u vanaf 27 april een prachtige expositie van de bekende koeienschilder Bert Bijl.  Geboren in 1948 in Amsterdam en woonachtig te Werkhoven (Utr). Schildert sinds 1990. In aanvang veelal aquarellen, maar later verwisselde hij de aquarelverf voor olieverf en werd het papier verwisseld door doeken en panelen. Bert Bijl schildert landschappen, portretten en stillevens. De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het schilderen van koeien.

Succesvol, want zijn schilderijen worden regelmatig tentoongesteld. Vooral zijn koeien staan in de belangstelling. Veel van zijn koeien schilderijen kregen nieuwe eigenaren. Ze verhuisden naast Nederland ook naar Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Engeland, Schotland, USA en Brazilië.

Dat zijn schilderijen in Frederiksoord zijn te bewonderen is curieus te noemen. Een van zijn voorouders woonde, werkte en leefde daar omstreeks 1885 in de Kolonie van Weldadigheid.

Het Huygens Huys heeft een vernieuwde website

FREDERIKSOORD – Vandaag 22 maart 2019 heeft het Huygens Huys een vernieuwde website. Er is een aparte afdeling toegevoegd waarin u alles kunt zien wat wij te bieden hebben op het gebied van eten, drinken en beleven. Daarnaast is de website nu ook geschikt voor mobiele telefoons en tablets. Het blijft uiteraard mogelijk om ons te volgen op ons Facebook of Instagram account of te abonneren op ons Youtube kanaal. U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Klok uit Frederiksoord naar museum Stadskasteel Zaltbommel (januari 2015)

FREDERIKSOORD – Bob Veldman van het Huygens Huys in Frederiksoord droeg maandag 12 januari een bijzondere klok over aan de beheerder en de conservator van het museum Stadskasteel Zaltbommel.
De bijzondere Art Deco klok is een ontwerp van van Johannes Cornelis Stoffels en werd begin vorige eeuw gemaakt in de werkplaats ‘Onder de St. Maarten’ in Zaltbommel. Stoffels gaf samen met zijn tijdgenoten Eisenloeffel, Berlage, Krop en Penaat vorm aan de Nieuwe Kunst Beweging.
Het museum Stadskasteel Zaltbommel heeft een mooie collectie nieuwe kunst dat is gemaakt in de genoemde werkplaats ‘Onder de St. Maarten’. Deze ambachtelijke werkplaats lag pal naast de grote St. Maarten Kerktoren van Zaltbommel. Hier werden meubels, klokken, lampen en overige voorwerpen van koper en messing gemaakt, naar ontwerpen van de meesters van de Nieuwe Kunst.
Mevrouw Lisette le Blanc, conservator van het museum: ‘Deze pendule past heel mooi in onze collectie koper en messing van top ontwerpers uit de Nieuwe Kunst, gemaakt in het begin van de vorige eeuw in Zaltbommel. Onze beheerder, Majo Slosser, ontdekte deze pendule vorig jaar in de collectie van het Huygens Huys. Nadat we in het bestuur hadden besloten de klok aan te kopen, zijn we onmiddellijk overgegaan tot het werven van fondsen. Gelukkig was de heer Veldman van het Huygens Huys bereid de klok zolang te reserveren.’

Ik ben heel tevreden dat deze bijzondere klok nu in een museum voor iedereen te bezichtigen is. Er zijn er maar weinig van gemaakt. Van deze klok kun je nu letterlijk zeggen dat hij weer terug is op een steenworp afstand van waar hij ruim 100 jaar geleden gemaakt is.
Artikel geplaatst door Alanda de Boer op 17-01-15 09:22 uit de Das mooi

Huygens Huys restaureert 4 kapitale klokken

Het Huygens Huys restaureert 4 kapitale klokken uit villa Rams Woerthe in Steenwijk.

Huygens Huys op YouTube

Abonneer u op het Youtube kanaal van het Huygens Huys. O.a handige instructie filmpjes voor het opslag brengen van uw klok en leuke wetenswaardigheden.

Bron bekijken

Huygens Huys installeert torenuurwerk

Afgelopen kerstdagen heeft Bob Veldman van het Huygens Huys te Frederiksoord een authentiek torenuurwerk uit 1921 van de Duitse firma Wheule geïnstalleerd.

Het torenuurwerk staat in de entré van de winkel en stuurt een 150 jaar oude wijzerplaat aan die tegen de zijkant van de gevel van het oude postkantoor is bevestigd. De antieke wijzerplaat is afkomstig van een kerktoren. Verder slaat het uurwerk de hele en halve uren op een bronzen luidklok die boven de wijzerplaat hangt.

Het afgelopen jaar heeft Bob Veldman het uurwerk volledig gerestaureerd. De gewichten zijn m.b.v. oude katrollen omhoog gebracht zodat er een gangduur is ontstaan van ongeveer 3 dagen.